Ankilozantni spondilitis, poznat i kao Bechterewljeva bolest, predstavlja kroničnu upalnu reumatsku bolest koja pripada grupi seronegativnih spondiloartritisa. Ova bolest karakterizira se upalom kralježaka i kralježnice, što dovodi do boli i ukočenosti, posebice u donjem dijelu leđa i križima. Za razliku od većine reumatskih bolesti, ankilozantni spondilitis rijetko zahvaća zglobove na rukama i nogama.

Simptomi i Početak Bolesti

Simptomi obično počinju postupno, s jutarnjom zakočenošću i teškoćama u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Ukočenost je tipično izraženija nakon dužeg mirovanja i može trajati od pola sata do nekoliko sati, a u težim slučajevima i tijekom cijelog dana. Bolovi su lokalizirani u područjima kralježnice koja su zahvaćena upalom.

Napredovanje Bolesti

Tijekom vremena, upala dovodi do sraštavanja kralješaka, ograničavajući pokretljivost i uzrokujući invaliditet. Kod dugotrajne bolesti, bolesnik može razviti tipičan stav s tijelom nagnutim prema naprijed, zabačenom glavom i pognutim ramenima.

Sustavni Učinci Bolesti

Osim zglobova kralježnice i križima, bolest može utjecati na tetive, kožu, oči, te probavni, respiratorni i kardiovaskularni sustav. Simptomi uključuju upalu očiju, probleme slične upalnoj bolesti crijeva, a mogući su i problemi s plućima, srcem i krvnim žilama.

Opći Simptomi

Bolesnici često osjećaju umor, iscrpljenost, loš san zbog bolova, gubitak apetita i blagu groznicu. Ovi nespecifični simptomi mogu dodatno komplicirati dnevni život.

Epidemiologija

Bolest se najčešće javlja u mlađoj srednjoj dobi, između 20 i 40 godina, i češća je kod muškaraca. Intenzitet simptoma i stupanj invaliditeta variraju od osobe do osobe.

Dijagnostika i Liječenje

Točan uzrok ankilozantnog spondilitisa još uvijek nije potpuno razjašnjen, ali postoji napredak u razumijevanju mehanizama razvoja bolesti. Dijagnoza se postavlja na temelju simptoma, medicinske povijesti i dijagnostičkih testova. Liječenje se fokusira na ublažavanje simptoma, očuvanje pokretljivosti i sprječavanje daljnjeg napredovanja bolesti. Uključuje farmakološku terapiju, fizikalnu terapiju i vježbe, a u nekim slučajevima i kirurške intervencije.

Važnost Rane Intervencije

Rano prepoznavanje i intervencija ključni su za upravljanje bolešću i održavanje kvalitete života. Redovita tjelovježba, pravilno držanje i ergonomski prilagođeni radni uvjeti mogu pomoći u smanjenju simptoma i spriječiti daljnje pogoršanje stanja.

ReLab pristupa liječenju ankilozantnog spondilitisa koristeći razne metode usmjerene na ublažavanje boli i poboljšanje pokretljivosti. Ključni tretmani uključuju:

  1. Dekompresijska Trakcija Kralježnice: Olakšava bol i poboljšava pokretljivost kralježnice​​.
  2. Manualna Terapija: Smanjuje bol i povećava pokretljivost kroz manipulaciju tkivima​​.
  3. Stabilizacija Kralježnice i Ciljane Vježbe: Jača mišiće i poboljšava držanje​​.
  4. Neurorehabilitacija: Poboljšava funkcije poput pokreta, ravnoteže i koordinacije​​.
  5. Kinesio Taping: Podržava i stabilizira mišićno-koštani sustav, smanjujući bol​​.
  6. Indiba Activ Therapy i Huber Motion Lab: Potiču obnavljanje tkiva i jačaju tjelesne funkcije​​.
  7. Shockwave Terapija i Ultrazvuk: Stimuliraju zacjeljivanje tkiva i ublažavaju bol​​.