Uzroci akutnog bolnog ramena:

 1. Oštećenje mišića i tetiva u rotatornoj manžeti: Ovo je najčešći uzrok akutnog bolnog ramena. Rotatorna manžeta sastoji se od četiri mišića i tetiva koje pružaju stabilnost ramenom zglobu tijekom pokreta ruke. Ponavljane aktivnosti ili ozljede mogu uzrokovati mikrotraume i upalu u tim strukturama, što rezultira jakim bolovima.
 2. Iritacija sluznih vreća: Sluzne vreće su male vrećice ispunjene tekućinom koje se nalaze oko ramenog zgloba i omogućuju glatko klizanje mišića i tetiva. Iritacija ili upala ovih vrećica može uzrokovati bol u ramenu.
 3. Stvaranje kalcifikata: Kalcifikati su nakupine kalcija koje se mogu formirati unutar tetiva rotatorne manžete. Ovi kalcifikati mogu uzrokovati bol i oštećenje tetiva.
 4. Iritacija ili upala tetive duge glave bicepsa: Tetiva duge glave bicepsa povezuje mišić biceps s ramenim zglobom. Upala ili iritacija ove tetive može uzrokovati bol u prednjem dijelu ramena.

Simptomi akutnog bolnog ramena:

 • Izrazito jaki bolovi u ramenu: Bolovi su obično intenzivni i ometaju osnovne svakodnevne aktivnosti.
 • Ograničena pokretljivost: Osobe s akutnim bolnim ramenom obično ne mogu pomaknuti ruku bez dodatnih bolova.
 • Bol pri odmicanju ruke od tijela: Bol obično nastaje pri odmicanju ruke od tijela u određenom rasponu, što se naziva “bolni luk”.
 • Otežano izvođenje svakodnevnih aktivnosti: Pacijenti često imaju poteškoća s oblačenjem ili osobnom higijenom.

Terapija akutnog bolnog ramena:

 • Primjena leda: Ledeni oblozi ili masaža ledom mogu pomoći smanjiti bol i upalu.
 • Fizioterapija: Fizioterapeuti mogu provoditi vježbe koje pomažu jačanju mišića rotatorne manžete i poboljšanju pokretljivosti ramenog zgloba.
 • Analgetici: Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID-ovi) mogu se koristiti za ublažavanje boli.
 • Lokalna primjena kortikosteroida: U nekim slučajevima, liječnik može preporučiti injekciju kortikosteroida u bolno mjesto radi smanjenja upale.
 • Potpazušni jastučić: Stavljanje jastučića pod pazuh i postupno odmicanje od trupa pomaže povećati lagano i normalni opseg pokreta.

Važno je napomenuti da je brza dijagnoza i pravovremeno liječenje ključno za oporavak od akutnog bolnog ramena. Ako osjetite jake bolove u ramenu koji se ne smanjuju ili se pogoršavaju, svakako se konzultirajte s liječnikom ili fizioterapeutom radi precizne dijagnoze i odgovarajućeg plana liječenja.

 

Smrznuto Rame: Uzroci, Simptomi i Terapija

Sindrom smrznutog ramena, također poznat kao adhezivni kapsulitis, stanje je koje pogađa rameni zglob i karakterizira se jakim bolovima, ukočenošću i značajnim ograničenjem pokreta. Ovo stanje može biti izazvano različitim faktorima, a često se razvija postupno, neprimjetno, s vremenom dovodeći do ozbiljnih problema u svakodnevnom životu. U ovom članku istražit ćemo uzroke, simptome i tretmane smrznutog ramena.

Uzroci smrznutog ramena:

Sindrom smrznutog ramena može biti primarni ili sekundarni:

 1. Primarni sindrom: Razvija se bez poznatog uzroka i ne može se povezati s drugim medicinskim stanjima. Najčešće pogađa osobe u dobi od 40 godina i starije, a češći je kod žena nego kod muškaraca.
 2. Sekundarni sindrom: Često se javlja u okviru drugih bolesti ili stanja kao što su dijabetes, moždani udar, karcinom pluća, tuberkuloza, infarkt miokarda, bolesti štitnjače, traume ili nakon amputacije dojke. U ovim slučajevima, smrznuto rame često zahvaća samo jednu stranu tijela.

Simptomi smrznutog ramena:

Sindrom smrznutog ramena prolazi kroz tri faze:

 1. Faza boli: U ovoj fazi javlja se difuzna bol u ramenu koja može trajati mjesecima. Bol se postupno pojačava, a pacijenti primjećuju da ne mogu obavljati jednostavne svakodnevne aktivnosti kao što je zakopčavanje odjeće na leđima ili dohvaćanje stražnjeg džepa na hlačama.
 2. Faza ukočenosti: U ovoj fazi bol nestaje, ali se pojačava ukočenost ramenog zgloba. Noćne boli obično nestaju, ali su prisutne poteškoće pri odmicanju ruke od trupa, vanjskoj rotaciji i podizanju ruke iznad razine ramena.
 3. Faza oporavka: U ovoj fazi dolazi do spontanog poboljšanja ili, uz liječenje, poboljšanja opsega kretnji u ramenu. Međutim, 7 do 15 posto bolesnika nikad ne postiže potpuni oporavak funkcije ramena, čak i uz liječenje.

Terapija smrznutog ramena:

Liječenje smrznutog ramena može biti izazovno i dugotrajno, ali može značajno poboljšati kvalitetu života pacijenta:

 • Fizioterapija: Ovo je ključna terapijska metoda koja uključuje niz vježbi koje poboljšavaju pokretljivost ramenog zgloba. Terapeuti rade s pacijentima kako bi postigli što veći opseg pokreta.
 • Primjena leda: Hladni oblozi mogu pomoći smanjiti bol i upalu u ranoj fazi bolesti.
 • Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID-ovi): Lijekovi poput ibuprofena mogu se koristiti za ublažavanje boli i upale.
 • Injekcije kortikosteroida: Liječnik može preporučiti injekciju kortikosteroida izravno u rameni zglob kako bi smanjio upalu.
 • Manipulacija ramena: U nekim slučajevima, liječnik može provesti manipulaciju ramena pod općom anestezijom kako bi postigao veći opseg pokreta.

Važno je napomenuti da je strpljenje ključno u liječenju smrznutog ramena, budući da je oporavak često postupan i može trajati od nekoliko mjeseci do godina. Rani pristup liječenju može značajno poboljšati ishod i smanjiti trajanje simptoma smrznutog ramena. Ako imate simptome smrznutog ramena, konzultirajte se s liječnikom ili fizioterapeutom kako biste započeli odgovarajući tretman i olakšali svoje tegobe.