Sigurno znate kako to ide, zar ne? Nedavno ste postali roditelji ili jednostavno živite brzim tempom, a vaš trbušni mišić nekako popušta. Počnete primjećivati čudne stvari – izbočine, pritisak u donjem dijelu leđa, možda čak i ispupčenja na trbuhu. A da ne spominjemo taj osjećaj kad se iz kauča pokušate dignuti. Pa, ne brinite se, niste sami.

Ako idete u teretanu i čini se da ništa ne pomaže, ili se jednostavno borite s kilogramima koji se čini da se sve skupljaju u trbuhu, možda je vrijeme za razgovor o trbušnim mišićima.

Ne brinite, nije tako strašno kako zvuči. Ovi simptomi, iako neugodni, često su povezani s mišićima u trbušnom području, a rješenja postoje. Samo trebate pristupiti problemu stručno i prilagođeno vašim potrebama.

Dakle, ne brinite se previše. Ovo su česti problemi, ali postoje načini kako se nositi s njima.

Što je dijastaza?

Dijastaza zvuči kao komplicirani medicinski pojam, ali zapravo nije toliko strašna. Zamislite to kao da se trbušni mišići odvajaju poput dvije strane cilindra ili valjka. Ovo odvajanje je ono što zovemo dijastazom.

Da budemo jasniji, trbušni mišić, poznat i kao “six pack” u narodu, zapravo se zove “m. rectus abdominis” u anatomiji. Ovaj mišić je dug i nalazi se na prednjoj strani trbuha. Dijelimo ga bijelom linijom ili “linea alba”. Počinje od stidne kosti u zdjelici i proteže se do hrskavica 5-7 rebra te se pričvršćuje na kost prsne kosti, poznat kao xifoidni nastavak prsne kosti.

Sada kada znate što je dijastaza, možete bolje razumjeti kako se trbušni mišići ponašaju nakon poroda i kako se problemi poput izbočenja trbuha ili boli u leđima mogu povezati s njom. Srećom, postoje metode koje vam mogu pomoći riješiti se dijastaze i vratiti trbušne mišiće u formu.

Funkcija ravnog trbušnog mišića

Zamislite svoje trbušne mišiće kao superjunake tijela. Ne radi se samo o tome da izgledaju dobro na plaži. Oni imaju puno veće i važnije zadatke, poput održavanja stabilnosti vašeg tijela dok obavljate svakodnevne aktivnosti.

Ovaj glavni junak, poznat kao “m. rectus abdominis” u anatomiji, zapravo se proteže po cijelom trbuhu i čini ga više od “six-pack”. Evo kako obavlja svoje zadatke:

 1. Stabilnost trupa: Radi zajedno s drugim mišićima trupa kako bi osigurao stabilnost vaše kralježnice i zdjelice. Možete ga zamisliti kao prirodni korzet koji štiti kralježnicu tijekom svakodnevnih aktivnosti i pokreta poput podizanja teških stvari ili savijanja. Dakle, kad vam netko kaže da možete podići teški teret sami, ovaj mišić je taj koji vam pomaže.
 2. Postura i podrška kralježnici: Ovaj mišić vam pomaže da održite uspravnu kralježnicu, što je važno za smanjenje rizika od problema u donjem dijelu leđa. Naravno, to ne znači da možete provesti cijeli dan sjedeći i očekivati da će vaš trbušni mišić čarobno riješiti sve probleme.
 3. Kompresija trbušne šupljine: Kad se ovaj mišić kontrahira zajedno s drugim mišićima trupa, stvara pritisak u trbušnoj šupljini. To je ključno za aktivnosti koje zahtijevaju povećani intra-abdominalni tlak, poput podizanja teških predmeta ili potiskivanja.
 4. Disanje: Ovaj mišić sudjeluje u procesu izdisaja, posebno kad dišete s većim naporom, kao tijekom vježbanja.
 5. Savijanje trupa: Osnovna funkcija ovog mišića je savijanje trupa prema naprijed, što se često vidi u vježbama poput trbušnjaka. Kontrahirajući se, ovaj mišić pomaže savijanju kralježnice prema prsima.
 6. Podrška tijekom trudnoće: Tijekom trudnoće, ovaj mišić ima ključnu ulogu u podržavanju rastuće maternice i održavanju stabilnosti trupa, posebno u slučaju višeplodnih trudnoća ili trudnica s većim prirastom tjelesne mase.

Dakle, trbušni mišići su poput skrivenih superheroja vašeg tijela, a njihova važnost proteže se daleko izvan estetike. Očuvanje njihove funkcije ključno je za održavanje vašeg zdravlja i dobrobiti tijekom različitih aktivnosti u svakodnevnom životu.

Uzroci dijastaze ravnog trbušnog mišića

Evo jednostavnog objašnjenja dijastaze ravnog trbušnog mišića. To je zapravo promjena u strukturi trbušnih mišića koja može uzrokovati niz problema, uključujući slabost trbušne stijenke, loše držanje tijela i bolove u donjem dijelu leđa.

Najčešće se dijastaza događa tijekom trudnoće. To se dešava zbog rasta bebe, hormonalnih promjena koje omekšavaju trbušni zid te povećanja pritiska u trbušnoj šupljini. Ako ste trudnica s višeplodnom trudnoćom, stariji ste ili imate viši indeks tjelesne mase, rizik od dijastaze može biti veći.

No, dijastaza se ne događa samo tijekom trudnoće. Muškarci i žene koji su izloženi ponavljajućim aktivnostima koje opterećuju trbušnu šupljinu, kao što su intenzivni treninzi ili teži fizički poslovi, također su ugroženi. Ponekad se dijastaza može razviti nakon velikih operacija u trbušnoj regiji. Zanimljivo je da je sve češća kod osoba koje imaju povećan intra-abdominalni tlak, što može biti posljedica pretilosti.

Kako god bilo, dijastaza može uzrokovati bol u leđima i druge probleme, ali s pravilnim pristupom može se upravljati i poboljšati.

Dijagnosticiranje dijastaze može biti prilično jednostavno, a postoje i objektivnije metode osim subjektivnih procjena.

Test za dijastazu:

 1. Lezite na leđa s nogama savijenim u kukovima i koljenima, tako da su stopala postavljena na podlogu, kao da ležite na krevetu.
 2. Postavite kažiprst i srednji prst jedne ruke na sredinu trbuha iznad pupka.
 3. Odignite glavu od podloge kao da pokušavate približiti bradu prsima kako biste aktivirali trbušne mišiće.
 4. U tom položaju lagano pritisnite prstima u rascjep između trbušnih mišića.
 5. Ako osjećate rascjep koji je širok kao dva prsta ili širi, možete pretpostaviti da imate dijastazu.

Osim ovog subjektivnog testiranja, postoje i objektivnije metode za dijagnosticiranje dijastaze, kao što je dijagnostički ultrazvuk. Pomoću ultrazvuka može se precizno izmjeriti razmak između trbušnih mišića, što omogućuje bolje praćenje i procjenu stanja. U klasifikaciji dijastaze obično se razlikuju tri stupnja: blaga (manje od 3 cm razmaka), umjerena (3-5 cm) i teška (više od 5 cm).

Dakle, postoji nekoliko načina kako stručnjaci mogu dijagnosticirati dijastazu, a izbor metode ovisi o preciznosti koju želite postići i resursima koji su vam dostupni.

Kako rješavamo Vaš problem u ReLabu?

U najnovijim istraživanjima, kao što je studija Carlstedt i suradnici (2021), istaknuta su ciljana i individualno prilagođena vježbanja kao učinkovita metoda za tretiranje dijastaze rectusa abdominisa. Ova pristup temelji se na aktualnoj literaturi i švedskim nacionalnim smjernicama za dijastazu. Istraživanje je pokazalo da takvi programi treninga značajno poboljšavaju fizičku funkciju, iako su kozmetički rezultati ograničeni.

U ReLabu, mi se fokusiramo na individualno prilagođene vježbe za jačanje trupa. Naš terapeut radi s vama kako biste pravilno naučili i izvodili vježbe dubokog abdominalnog disanja. Ovaj korak je ključan jer omogućuje bolju aktivaciju vašeg transversus abdominisa, što je bitno za uspješno rješavanje problema s dijastazom rectusa abdominisa.

Naš pristup je usmjeren na vaše specifične potrebe i ciljeve, s ciljem poboljšanja kvalitete vašeg života nakon poroda i ojačanja trbušnih mišića.