Mišićno dno male zdjelice obuhvaća mišiće koji okružuju važne organe poput mokraćne cijevi, rodnicu i debelo crijevo kod žena, ili mokraćnu cijev i rektum kod muškaraca. Kada govorimo o disfunkciji mišićnog dna male zdjelice, referiramo se na gubitak funkcionalnosti tih mišića, što uključuje nepravilne kontrakcije ili slabost. Ovi mišići igraju ključnu ulogu u kontroliranju otvaranja i zatvaranja navedenih struktura, što je ključno za normalno mokrenje, pražnjenje crijeva i seksualnu funkciju. Također pružaju potporu donjim trbušnim organima i sudjeluju u stabilnosti kralježnice.

Najčešći simptomi prolapsa

Disfunkcija mišićnog dna male zdjelice može se manifestirati kroz različite simptome, uključujući:

 1. Osjećaj nemogućnosti potpunog pražnjenja crijeva.
 2. Problemi s pražnjenjem crijeva, uključujući konstipaciju i bol pri defekaciji.
 3. Gubitak kontrole nad mokrenjem i stolicom, često prilikom kašljanja ili kihanja.
 4. Isprekidano mokrenje.
 5. Česti nagon za mokrenjem.
 6. Bolno mokrenje.
 7. Bol u donjem dijelu leđa.
 8. Bol u području zdjelice.
 9. Bol tijekom snošaja kod žena.
 10. Spazmi mišića u zdjelici.

Brojni faktori mogu uzrokovati disfunkciju mišićnog dna male zdjelice, uključujući fizičku neaktivnost, trudnoću i porođaj, operacije u zdjeličnom području, prekomjernu tjelesnu težinu, oštećenje živaca, kronični kašalj, hormonalne promjene u menopauzi i podizanje teških predmeta.

Kako pristupamo ovome u ReLabu

U ReLabu pristupamo disfunkciji mišićnog dna male zdjelice koristeći različite metode, uključujući:

 1. DNS Vježbe: Dinamička Neuromuskularna Stabilizacija (DNS) je terapijska tehnika koja se koristi za poboljšanje funkcije mišićnog sustava male zdjelice.
 2. Vježbe Jačanja Mišićnog Dna Male Zdjelice: Individualno prilagođene vježbe usmjerene na jačanje mišića male zdjelice ključne su za poboljšanje funkcionalnosti.
 3. Magnetoterapija i Elektrostimulacija: Ove terapeutske tehnike mogu se koristiti za potporu liječenju disfunkcije mišićnog dna male zdjelice.

Dijagnoza i liječenje disfunkcije mišićnog dna male zdjelice trebaju biti prilagođeni individualnim potrebama svakog pacijenta, a stručni tim Poliklinike ReLab tu je da pruži podršku i pomoć u rješavanju ovog problema.