Epiziotomija, ili carski rez, je kirurški zahvat koji se često izvodi tijekom poroda kako bi se produžila vaginalna otvorina. Ova procedura je kontroverzna i podložna različitim mišljenjima među medicinskim stručnjacima i ženama koje se pripremaju za porod. U ovom ogromnom članku, istražit ćemo što je epiziotomija, razlozi za njezinu primjenu, postupak samog zahvata, komplikacije koje mogu nastati te alternative i strategije za oporavak.

Sadržaj:

 1. Uvod u Epiziotomiju
 2. Zašto Se Izvodi Epiziotomija?
 3. Vrste Epiziotomije
 4. Postupak Epiziotomije
 5. Rizici i Komplikacije
 6. Alternativni Pristupi
 7. Opća Skrb i Oporavak
 8. Zaključak

1. Uvod u Epiziotomiju

Epiziotomija je postupak koji se provodi tijekom vaginalnog poroda. Ime potječe od grčke riječi “epizeio,” što znači “iznad pubične kosti,” i “temno,” što znači “rez.” Tijekom ovog kirurškog zahvata, liječnik izrađuje rez na stražnjem dijelu vaginalne otvorine i perineuma, koji je tkivo između vagine i anusa. Rez se obično radi tijekom posljednjeg stadija poroda, kada dijete izlazi iz majčinog tijela.

2. Zašto Se Izvodi Epiziotomija?

Epiziotomija se izvodi s ciljem poboljšanja ishoda vaginalnog poroda za majku i dijete, kao i za liječenje određenih medicinskih stanja. Evo nekoliko glavnih razloga za izvođenje epiziotomije:

Pomoć pri porođaju: Epiziotomija može olakšati porođaj djeteta, posebno ako je dijete veliko ili dolazi s poteškoćama pri prolasku kroz rodni kanal.

Brži porod: Liječnik može izvesti epiziotomiju kako bi ubrzao proces poroda i smanjio rizik od komplikacija koje mogu nastati ako porod traje predugo.

Prevencija spontanog trganja: Epiziotomija se može koristiti kako bi se spriječilo nepredvidivo trganje vaginalnih tkiva, što može dovesti do ozbiljnih ozljeda.

Zaštita fetusa: U nekim slučajevima, epiziotomija se može izvesti kako bi se brzo dostavilo dijete izvan majčinog tijela, čime se smanjuje rizik od ozljeda fetusa.

Korekcija medicinskih problema: Epiziotomija može biti potrebna ako postoji medicinski problem koji zahtijeva hitno rješenje, poput fetalne distrese.

3. Vrste Epiziotomije

Postoje dvije glavne vrste epiziotomija koje se koriste tijekom poroda:

Srednja epiziotomija: Ova vrsta epiziotomije izvodi se tako da rez prolazi kroz sredinu perineuma prema dolje od vagine prema anusu. To je najčešća vrsta epiziotomije.

Medijalna epiziotomija: Medijalna epiziotomija slična je srednjoj epiziotomiji, ali rez se izvodi prema gore, prema vagini. Ova vrsta epiziotomije rjeđe se primjenjuje.

4. Postupak Epiziotomije

Postupak epiziotomije obično se izvodi kako bi se ublažile komplikacije tijekom poroda. Evo kako se izvodi:

 1. Priprema: Majka se obično stavlja u ležeći položaj na porođajnom stolu. Područje perineuma temeljito se čisti i sterilizira kako bi se spriječile infekcije.
 2. Anestezija: Prije nego što se izvrši rez, područje perineuma obično se anestezira kako bi se majka oslobodila boli tijekom postupka. To se obično radi lokalnom anestezijom.
 3. Rez: Liječnik pažljivo izrađuje rez u perineumu kako bi se omogućilo brže i sigurnije prolazak djeteta kroz rodni kanal.
 4. Zatvaranje: Nakon što je dijete rođeno i posteljica izbačena, liječnik pažljivo šiva rez. Šavovi se obično rastvaraju sami tijekom nekoliko tjedana nakon poroda.

5. Rizici i Komplikacije

Epiziotomija, iako može biti korisna u mnogim slučajevima, nosi određene rizike i komplikacije:

 • Infekcija: Postoji rizik od infekcije na mjestu reza.
 • Bol: Iako je anestezija obično primijenjena, žene mogu osjećati bol tijekom zacjeljivanja.
 • Komplikacije šavova: Ponekad se mogu pojaviti komplikacije povezane sa šavovima, poput infekcija ili nepravilnog zacjeljivanja.
 • Osjećaj nelagode: Nakon epiziotomije, žene mogu osjećati nelagodu tijekom seksualnog odnosa ili prilikom obavljanja nužde.

6. Alternativni Pristupi

Neki stručnjaci i žene preferiraju izbjegavanje epiziotomije kad god je to moguće. Alternativni pristupi uključuju:

 • Prirodni porod: Korištenje tehnika opuštanja i prirodnih položaja tijekom poroda može smanjiti potrebu za epiziotomijom.
 • Perinealna masaža: Ova tehnika masaže može pomoći u omekšavanju perineuma tijekom poroda i smanjenju potrebe za epiziotomijom.
 • Upotreba hladnih obloga: Primjena hladnih obloga nakon poroda može smanjiti oticanje i nelagodu u perineumu.
 • Fizioterapija perineuma: Vježbe koje jačaju perineum mogu smanjiti rizik od epiziotomije i ubrzati zacjeljivanje nakon poroda.

7. Opća Skrb i Oporavak

Nakon epiziotomije, važno je pravilno brinuti se o ranama i pratiti upute svog liječnika. Oporavak od epiziotomije obično traje nekoliko tjedana, a žene bi trebale izbjegavati teške tjelesne napore i seksualni odnos dok se potpuno ne oporave.

8. Zaključak

Epiziotomija je kontroverzan postupak koji se primjenjuje tijekom vaginalnog poroda kako bi se olakšao prolazak djeteta i izbjegle komplikacije. Iako je ponekad neophodna, važno je razgovarati s liječnikom i proučiti alternative kako biste donijeli informiranu odluku o ovom postupku. Bez obzira na to hoće li se epiziotomija izvesti ili ne, ključno je da žene dobiju potrebnu skrb i podršku tijekom poroda i oporavka.