Babinje je razdoblje nakon poroda tijekom kojeg se žensko tijelo vraća u stanje prije trudnoće. Traje otprilike šest do osam tjedana, a za to se vrijeme žena oporavlja od porođaja. Ti prvi tjedni obilježeni su, između ostaloga, cijeljenjem rana, involucijom maternice i preraspodjelom drugih zdjeličnih organa te promjenama dojki i stvaranjem mlijeka, ali i brojnim emotivnim i psihičkim promjenama. Porod je za svaku ženu drugačije iskustvo, stoga i oporavak nakon njega za svaku od njih izgleda drugačije.

U ovom ćemo blogu objasniti s kojim se problemima žene najčešće susreću nakon poroda te razjasniti zašto nastaju najčešći simptomi u tom razdoblju, a donosimo vam i savjete kako si možete olakšati takve tegobe. Također, upozoravamo i na znakove i simptome na koje treba posebno pripaziti jer mogu zahtijevati odlazak liječniku.

 

Dobrodošli u najuzbudljiviji i zahtjevni dio majčinstva – razdoblje nakon poroda. Oporavak nakon poroda može biti izazovan, ali je također vrijeme kada se uspostavlja posebna veza s vašim novim članom obitelji. Da biste prošli kroz ovo razdoblje s lakoćom, bitno je znati što možete očekivati i kako se brinuti o sebi. Ovaj članak će vas provesti kroz šest tjedana oporavka, tjedan po tjedan.

Prvi tjedan nakon poroda

Prvi tjedan nakon poroda obično se smatra najizazovnijim. Vaše tijelo prolazi kroz značajne promjene dok se oporavljate od poroda, bez obzira na to je li to vaginalni porod ili carski rez. Evo nekoliko stvari koje možete očekivati u prvom tjednu:

 • Bolovi i nelagodnosti: Normalno je osjećati bol i nelagodnost u donjem dijelu trbuha ili području gdje ste imali carski rez. Vaši mišići i ligamenti polako se vraćaju u normalno stanje.
 • Krvarenje: Imat ćete postporođajno krvarenje, poznato kao lohija. To je prirodna reakcija tijela na čišćenje maternice. Koristite velike higijenske uloške i izbjegavajte tamponi dok krvarenje traje.
 • Osjećaji: Hormonske promjene mogu uzrokovati oscilacije raspoloženja, od sreće do tuge. To je normalno.
 • Oporavak od carskog reza: Ako ste imali carski rez, bit će vam potrebno više vremena za oporavak. Slijedite upute svog liječnika o njezi rane.
Kako se brinuti o sebi:
 • Odmarajte se koliko god možete. Oporavak zahtijeva odmor.
 • Nastavite uzimati prenatalne vitamine.
 • Vodite brigu o higijeni i higijeni rane ako imate carski rez.
 • Potražite podršku od partnera, obitelji i prijatelja.

Drugi tjedan nakon poroda

Drugi tjedan donosi smanjenje intenziteta simptoma. Krvarenje će se smanjivati, iako može trajati nekoliko tjedana. Evo što možete očekivati i što trebate raditi:

 • Osjećaj snage: Postupno ćete se osjećati snažnijima, iako ćete vjerojatno još uvijek osjećati umor.
 • Početak vraćanja tjelesnoj aktivnosti: Nastavite s laganim šetnjama i vježbama kako biste ojačali mišiće.
 • Emocionalna stabilnost: Emocije će se postupno stabilizirati, no ako primijetite trajne simptome poput depresije, obratite se stručnjaku.
 • Dojenje: Ako dojite, sada biste mogli osjetiti učestalije grčeve dojki.
Kako se brinuti o sebi:
 • Nastavite s odmorom i spavajte kada beba spava.
 • Usredotočite se na pravilnu prehranu i hidrataciju.
 • Razgovarajte s partnerom o raspodjeli zadataka u kući kako biste smanjili stres.

Treći i četvrti tjedan nakon poroda

Treći i četvrti tjedan obično donose daljnje poboljšanje tjelesnog i emocionalnog stanja. Evo što možete očekivati:

 • Povećana energija: Možda ćete primijetiti da imate više energije nego u prvim tjednima.
 • Aktivniji život: Počet ćete se postepeno vraćati svakodnevnim aktivnostima, uključujući lagane vježbe.
 • Dojenje: Dojenje će postajati sve učestalije i možda ćete se osjećati sigurnije u toj ulozi.
 • Pravilna prehrana: Nastavite s uravnoteženom prehranom kako biste podržali oporavak i proizvodnju mlijeka (ako dojite).
Kako se brinuti o sebi:
 • Pokušajte se vratiti svakodnevnim aktivnostima, ali ne pretjerujte.
 • Razgovarajte s prijateljima i obitelji o svojim osjećajima i izazovima.
 • Vodite brigu o svojim emocionalnim potrebama.

Peti i šesti tjedan nakon poroda

Peti i šesti tjedan označavaju završetak prvog razdoblja oporavka nakon poroda. Evo što možete očekivati:

 • Vraćanje mobilnosti: Osjećat ćete se sve snažnijima i pokretljivijima.
 • Intimnost: Ako se osjećate spremnima, možete razgovarati s partnerom o obnavljanju intimnih odnosa. Važno je biti nježan prema sebi i svojim emocionalnim potrebama.
 • Konzultacija s liječnikom: Ako imate bilo kakvih zabrinutosti ili pitanja, obratite se svom liječniku.
Kako se brinuti o sebi:
 • Nastavite s uravnoteženom prehranom i tjelesnom aktivnošću.
 • Razgovarajte s partnerom o svojim osjećajima i potrebama.
 • Obratite se svom liječniku ako primijetite bilo kakve simptome koji vas zabrinjavaju.

Oporavak nakon poroda je jedinstveno iskustvo za svaku ženu. Važno je slušati svoje tijelo, odmarati se i tražiti podršku kada je potrebno. Ovo je vrijeme za povezivanje s vašim djetetom i prilagodbu na novu ulogu majke. S pravilnom brigom i podrškom, postat ćete sve snažnija i samopouzdanija majka svaki dan.

Najčešći simptomi nakon poroda

 1. Lochia: To je postporođajno krvarenje koje može trajati nekoliko tjedana. Lochia je obilna u prvim danima nakon poroda, a postupno se smanjuje.
 2. Bolovi u donjem dijelu trbuha: Mišići maternice se smanjuju na svoju normalnu veličinu, što može uzrokovati bolove i grčeve u donjem dijelu trbuha, poznate kao afterpains.
 3. Umor: Fizički i emocionalni umor česti su nakon poroda, pogotovo ako ste imali naporan porod.
 4. Problemi s dojenjem: Početnici u dojenju mogu se suočiti s bolovima u bradavicama i izazovima u uspostavljanju pravilne tehnike dojenja.
 5. Promjene u osjećaju: Hormonalne promjene nakon poroda mogu uzrokovati emocionalne oscilacije, uključujući baby blues i postporođajnu depresiju.
 6. Zatvor: Problemi s probavom i zatvor nisu rijetki nakon poroda.
 7. Problemi s mokrenjem: Nakon poroda, možete osjećati peckanje ili nelagodu pri mokrenju.
 8. Gubitak kose: Hormonalne promjene mogu dovesti do privremenog gubitka kose nekoliko mjeseci nakon poroda.
 9. Problemi s snom: Briga o novorođenčetu može ometati vaš san, čineći ga manje konstantnim.
 10. Bolovi u zdjelici: Bolovi u zdjelici, posebno ako ste imali vaginalni porod, mogu biti prisutni tijekom oporavka.
 11. Bolovi u grudima: Ako dojite, mogli biste iskusiti grčeve u dojkama dok se mlijeko uspostavlja.
 12. Oteklina i bolovi u nogama: Zadržavanje tekućine i oteklina u nogama česti su simptomi nakon poroda.
 13. Osjećaj natečenosti: Tijelo se obično osjeća natečeno nakon poroda, a posebno ako ste imali carski rez.
 14. Gubitak mišićne tonusa: Mišići trbuha i zdjelice mogu biti oslabljeni nakon poroda.
 15. Vraćanje menstruacije: Vaša menstrualna ciklusa može se vratiti unutar nekoliko mjeseci nakon poroda, posebno ako ne dojite.

Kako pravilno održavati higijenu intimnog područja nakon poroda?

Održavanje pravilne higijene intimnog područja nakon poroda izuzetno je važno za brz i siguran oporavak žene. Porod je fizički naporan proces koji ostavlja tijelo osjetljivim i ranjivim, posebno u vaginalnom području. Ovaj članak će vam pružiti smjernice o tome kako pravilno održavati higijenu intimnog područja nakon poroda kako biste izbjegli komplikacije i ubrzali proces oporavka.

1. Pravilno perite intimno područje

Nakon poroda, perite svoje intimno područje pažljivo i nježno. Upotrebljavajte blagi sapun i toplu vodu. Izbjegavajte upotrebu parfimiranih ili agresivnih sapuna koji bi mogli iritirati osjetljivo područje. Temeljito isperite sapun kako biste spriječili nakupljanje ostataka.

2. Perite se nakon svakog odlaska u WC

Važno je održavati higijenu nakon svakog odlaska u WC. Nježno obrišite intimno područje odozgo prema dolje kako biste spriječili širenje bakterija iz analnog područja. Koristite mekani papirnati ručnik ili vlažne maramice bez alkohola.

3. Sušite se nježno

Nakon što operete intimno područje, nježno se osušite tupim i mekim ručnikom. Izbjegavajte trljanje ili iritaciju kože. Dopustite da se područje potpuno osuši prije nego obučete čistu odjeću.

4. Nosite pamučno donje rublje

Pamuk je najbolji materijal za donje rublje jer omogućuje koži da diše i upija vlagu. Izbjegavajte sintetičko ili usko donje rublje koje može zadržavati vlagu i stvarati povoljno okruženje za bakterije.

5. Izbjegavajte tamponi i douching

Nakon poroda, nemojte koristiti tampone ili vaginalne ispirke (douching) bez preporuke liječnika. Vaša maternica i vaginalna flora prolaze kroz prirodne promjene nakon poroda, pa je važno dopustiti tijelu da se samo-regulira.

6. Održavajte rane i ožiljke čistima

Ako ste imali epiziotomiju ili carski rez, pratite upute svog liječnika o njezi rane. Redovito čistite ožiljke blagim sapunom i vodom, a zatim nježno osušite.

7. Koristite hladne obloge za ublažavanje boli

Ako osjećate bol ili oticanje u vaginalnom području, hladne obloge mogu vam pomoći. Stavite čistu krpu ili vrećicu smrznutog povrća u platno i stavite na bolno područje nekoliko minuta.

8. Promatrajte simptome infekcije

Važno je pratiti znakove infekcije, kao što su povišena temperatura, intenzivan bol ili neugodan miris. Ako primijetite bilo kakve neobične simptome, odmah se obratite svom liječniku.

9. Konzultirajte stručnjaka za savjete

Svaka žena je jedinstvena, pa se metode njege mogu razlikovati. Ako niste sigurni kako pravilno brinuti o svom intimnom području nakon poroda, posavjetujte se s liječnikom ili primaljom. Oni će vam pružiti personalizirane smjernice i savjete koji će vam pomoći da brže i sigurnije prođete kroz proces oporavka.