Opsežna Rehabilitacija nakon Prijeloma

Prijelomi kostiju zahtijevaju stručan pristup rehabilitaciji kako bi se osigurao pravilan oporavak i povratak funkcionalnosti. U ReLabu, nudimo individualizirane programe rehabilitacije koji su prilagođeni specifičnostima svakog prijeloma, osiguravajući optimalan oporavak.

Specijalistički Pristup nakon Artroskopije

Artroskopski zahvati su minimalno invazivni, ali rehabilitacija je ključna za potpuni oporavak. Naš tim stručnjaka u ReLabu koristi najsuvremenije metode i tehnike za postizanje brzog i učinkovitog oporavka, s fokusom na obnavljanje pokretljivosti i snage.

Rehabilitacija nakon Rekonstrukcije Ligamenata

Rekonstrukcija ligamenata je značajan ortopedski zahvat koji zahtijeva precizno vođenu rehabilitaciju. U ReLabu, pružamo sveobuhvatan pristup koji uključuje jačanje, fleksibilnost i proprioceptivni trening, čime se osigurava siguran povratak svakodnevnim aktivnostima.

Oporavak nakon Zamjene Diskova i Proteza Zglobova

Zamjena diskova i potpune ili parcijalne proteze zglobova zahtijevaju specijaliziranu rehabilitaciju. Naš tim u ReLabu razvija individualne planove oporavka koji uključuju specifične vježbe, manualnu terapiju i primjenu naprednih tehnologija kako bi se osigurao najbolji mogući ishod oporavka.

Vrijeme cijeljenja i faktori koji utječu na cijeljenje kosti

Vrijeme cijeljenja prijeloma kosti

Većina prijeloma kosti cijeli za 6 tjedana, a cijeljenje se odvija u nekoliko faza (faza upale, faza stvaranja mekog kalusa i faza remodeliranja).

Faktori koji utječu na brzinu cijeljenja kosti

  • vrsta prijeloma
  • način liječenja
  • dob
  • zdravstveni status pacijenta

Rehabilitacija nakon prijeloma kosti kod djece

Kod djece je oporavak od prijeloma kosti uglavnom brži zbog bržeg cijeljenja kosti i kraće imobilizacije. Prijelomi kosti kod djece najčešće se uspješno liječe imobilizacijom i rehabilitacijom, no poseban problem može predstavljati prijelom kosti nogu koji može poremetiti rast kosti i time uzrokovati asimetriju u dužini nogu. Kraća noga može s vremenom uzrokovati brojne posturalne promjene i asimetrično generiranje sile kroz tijelo. Asimetriju u dužini nogu iznimno je važno rano uočiti i procijeniti te izraditi individualne uloške s povišenjem za kraću nogu kako bi se osiguralo simetrično generiranje sile kroz tijelo i spriječile posturalne promjene i moguća bolna stanja.

Tjelesna aktivnost i vježbe

Postupak nakon prijeloma kosti

Kod nekih vrsta prijeloma kosti potreban je operacijski zahvat, a češće su potrebne samo imobilizacija (gips, longeta) i rehabilitacija. Imobilizacija se postavlja u području zahvaćene kosti i susjednih zglobova. Najčešće su posljedice imobilizacije poremećaji cirkulacije, hipotrofija mišića i ograničenost pokreta u zglobovima koji su bili imobilizirani. Zbog navedenih posljedica imobilizacije, potrebna je rehabilitacija.

Vježbe nakon prijeloma kosti

Vježba je planirana, strukturirana, repetitivna i svrsishodna radi održavanja i poboljšanja komponenti tjelesne kondicije. Postoji više vrsta vježbi, kao što su aerobne i anaerobne, vježbe za povećanje opsega pokreta, vježbe za povećanje statičke i dinamičke mišićne snage, za povećanje mišićne izdržljivosti, vježbe za poboljšanje balansa, propriocepcijske vježbe i dr.