Reumatoidni artritis jedna je od mnogobrojnih vrsta artritisa. Artritis označava oticanje i upalu jednog ili više zglobova. Glavni simptomi artritisa su bol u zglobovima i ukočenost, koji se tipično pogoršavaju s godinama.

Najčešći tipovi artritisa su reumatoidni artritis i osteoartritis. Postoje i druge vrste artritisa: psorijatični artritis, artritis djece dobi, giht, fibromialgija, lupus i ostali.

Reumatoidni artritis je autoimuna bolest koja uzrokuje upalu ili oticanje zglobova. Pretpostavlja se kako ova bolest nastaje kod genetski predisponiranih osoba pod utjecajem nepoznatih vanjskih čimbenika. Od reumatoidnog artritisa boluje oko 1,5% stanovništva te se smatra kako je to najčešća upalna reumatska bolest.

Simptomi

Simptomi najčešće uključujući bol i ukočenost zglobova. Artritis se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, a najčešće se pojavljuje između 20-te i 40-te godine života. Ova se bolest tri puta češće pojavljuje kod žena.

Reumatoidni artritis kod većine bolesnika započinje postupno, općim simptomima, kao što su umor, malaksalost, gubitak tjelesne težine te groznica.

Nakon nekoliko tjedana pojavljuju se karakteristični simptomi vezani za zglobove: bolovi, otekline i ukočenost. Prvo se pojavljuju bolovi u zglobovima, koji postaju sve intenzivniji. Karakterističan simptom reumatoidnog artritisa je jutarnja ukočenost koja traje minimalno pola sata.

Upaljeni zglobovi često su natečeni i vrlo topli na dodir. Tipična mjesta za nastanak artritisa su ručni zglobovi te mali zglobovi šaka i stopala, no često zahvaća i koljena, gležnjeve te laktove.

Liječenje

Cilj liječenja reumatoidnog artritisa je klinička remisija ili slabija aktivnost bolesti. Postavljanje dijagnoze dovoljno rano te rana primjena lijekova su od iznimne važnosti. Lijekovima se kontrolira upalni proces te se time smiruje bolest. Ako se bolest ne liječi, dolazi do progresivnog razaranja kostiju, te potpunog gubitka funkcije zglobova.

Kako si olakšati artritis?

Puno je stvari koje možete učiniti za olakšavanje artritisa. Mi vam donosimo pet strategija za ublažavanje artritisa i njegovih simptoma:

Naučite nove vještine upravljanja artritisom

Pridružite se edukacijskoj radionici koja vam može pomoći da naučite vještine za upravljanje artritisom i donosite dobre odluke o svom zdravlju. Naučite kako smanjiti stres i poboljšati raspoloženje, što je od velike važnosti za olakšavanje simptoma.

Budite aktivni

Tjelesna aktivnost jednostavan je i učinkovit lijek za ublažavanje boli uzrokovane artritisom. Tjelesna aktivnost umanjuje bol, podiže raspoloženje i kvalitetu života. Redovita tjelesna aktivnost također može smanjiti rizik od razvoja drugih kroničnih bolesti, poput srčanih bolesti i dijabetesa.

Slušajte savjete svog liječnika

Razgovarajte sa svojim liječnikom ako imate bolove u zglobovima i druge simptome artritisa. Važno je što prije postaviti točnu dijagnozu kako biste mogli započeti liječenje i raditi na minimiziranju simptoma i sprečavanju pogoršanja bolesti.

Održavajte zdravu tjelesnu težinu 

Gubitak viška kilograma i održavanje zdrave težine važni su za osobe s artritisom. Za osobe koji imaju prekomjernu težinu, gubitak kilograma značajno smanjuje stres na zglobovima.

Zaštitite zglobove

Ozljede zglobova mogu pogoršati artritis. Odaberite aktivnosti poput hodanja, vožnje biciklom ili plivanja. Ove aktivnosti imaju vrlo mali rizik od ozljeda i ne opterećuju zglobove.

Reumatoidni artritis teško je predvidjeti. Već na samom početku najbitnija je edukacija bolesnika i članova obitelji o prirodi bolesti te režimu života. Važno je rano prepoznati i dijagnosticirati bolest te započeti terapiju.